четвртак, 29. новембар 2012.

Teleća čorba

(please scroll down for recipe in English)

Retko se krećem po restoranima i kafanama, ali kada nam se putevi ukrste, najviše volim da pojedem pravu, dobru „kafansku“ teleću čorbu. Krepi, greje, daje snagu, hrani, diže iz mrtvih – kako god. Uz parče lepinje, proje, bez ičega – dovoljna je da bude ceo obrok.


Godinama sam pokušavala da napravim repliku iste. Isprva je bilo teško naći teletinu – iako nisam potrošač mesa za primer, ipak razlikujem meso teleta od mesa onoga što je dobrano zagazilo u punoletstvo, ma u šta me ubeđivali prodavci. Našavši „svog“ mesara – najbolje snabdevenu mesaru u gradu – sledeći korak je bio naći dobar recept. Prvi deo nije sporan – luk, sitno isečeno meso, povrće, voda… Nakon toga sam pokušavala da je začinjavam samo žumancetom, celim jajetom, jajetom i pavlakom, samo pavlakom – kiselom, pa slatkom za kuvanje itd.



Onda mi je koleginica letos otkrila ono što mi nikako nije palo na pamet: brašno! Zapravo, čorbica se začinjava hladnom zaprškom – brašno razmućeno u hladnoj vodi se doda kuvanoj čorbi i ostavlja se kratko da vri kako bi se sastojci sjedinili. Rezultat je prava bela teleća čorba koju s pravom zovem – kafanska! Da li ćete povrće blendirati ili ostaviti u kockicama, stvar je ličnog afiniteta. Ja više volim ovakav, pomalo rustičan izgled, mada i potaž-čorbice imaju svoje pristalice (mene potaži podsećaju na kašice za bebe koje su pripremljene da se proteraju kroz „1, 2, 3“ cucle - hit-hitova u vreme kada je moja beba bio stvarno beba, pre skoro 15 godina).

Bez obzira na moje afinitete prema ovakvom načinu začinjavanja čorbice, druge zaprške imaju svoje pristalice. Pogledajte Teleću čorbicu kod Maslinke i kod Maje - pa odaberite onu koja vam se najviše dopada.

Teleća čorba

Sastojci
1 manja glavica crnog luka
2 kašike ulja
(oko) 300g teletine
2 šargarepe
1 peršun
1 paškanat
1 mali celer
2l vode
So, beli biber, začin C
2 kašike brašna

Sitno iseckati crni luk i propržiti na ulju (u šerpi u kojoj će se kuvati čorba). Kad se zacakli, dodati sitno seckano meso, sitno isečene šargarepe, belu zelen, celer. Mešati dok meso „ne pobeli“, tj. dok se ne proprži sa svih strana. Naliti vode da ogrezne, poklopiti i kuvati na laganoj vatri (kod mene na 3-4 od 9) oko 1 sat. Dodati još vode, začiniti solju, belim ili običnim biberom, začinom od suvog povrća. Razmutiti 2 kašike brašna u malo hladne vode i sipati u čorbu. Pustiti da provri. Začiniti po želji i služiti toplo.



White Veal Soup

Ingredients
1 small onion
2 tablespoons oil
(about) 300g beef
2 carrots
1 parsley
1 parsnip
1 small celery
2l of water
Salt, white pepper, dry vegetable spice
2 tablespoons flour

Finely chop the onion and fry in hot oil (in the pan in which soup will be cooked). Add finely chopped meat, chopped carrots, parsley, parsnip and celery. Stir until meat "turn white", ie. until fried over all sides. Add the water to cover ingredients and little bit over it; cover and cook over low heat (to me at 3-4 of 9), for about 1 hour. Add more water, season with salt, white, black or mixed pepper, dried vegetables spice. Stir 2 tablespoons flour in a little cold water and pour in the broth. Allow to boil. Spice if desired and serve warm.

38 коментара:

  1. "..da ogrezne.." :) Da znas gde si me sad vratila..sad cu zbog corbice i ovog (jedinstvenog) izraza da pekmezim celu noc..

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. O, izvini ako sam te nehotice rastužila, mora da je neka baka u pitanj? A tek "ogrezne" prevoditi na engleski...

      Избриши
  2. Fina corbica ali ove kafanske koje sam ja jela tj restoranske uvijek su imale i graska i lovora a ukus je nesto izmedju gulasa i graska. U jednom restoranu koji ima daleko najbolju corbu cini mi se da malo tog graska i propasiraju u blenderu a ukus je savrsen. To ja pokusavam da dobijem ali nisam jos spjela mada cu i ovu tvoju probati

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ove po restoranima gde sam ja jela nemaju grašak i u odnosu na moju imaju sitnije ili pasiranije povrće, tj. zelen. A ja volim i kad ima da se žvaće u čorbici.

      Избриши
  3. Bas je fina... Meni je ipak lepse kad ju mama zacini jajetom. Ne znam tacno kako ona to radi, nisam pitala. U svakom slucaju, bas krepi tokom zimskih meseci...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Moja mama zacinjava jajetom corbe, tako, sto viljuskom umuti jaje, malo posoli, a zatim, jednom rukom uzme vrelu corbu (teckost) u kutlacu i dok drugom rukom i dalje muti jaja, polako-polako doliva u jaja (koja sve vreme i dalje muti dok sipa). To tako radi, da se jaja ne bi "oparila". Dobije se smesa, koja nije gusta. Onda se tako umuceno jaja sa tecnoscu iz corbe, polako sipa u corbu, takodje sve vreme mesajuci corbu. Corba se zgusne. Ne treba je vise kuvati.

      Избриши
    2. Hvala na savetu. Da li se čorba u koju se naliva mešavina sa jajima skloni sa ringle i malko rashladi?

      Избриши
    3. Ne, ne sklanja se corba sa ringle sve vreme, dok se ne pomesa sa jajima!
      Dakle, dok corba vri na ringli, uzima se kutlacom sa vrha vrela tecnost (zato je bitno jako polako sipati) i onako uz mucenje jaja, pomesa sa njima. Zatim se ta mesavina, naliva, pomesa sa corbom na ringli dok vri, mesajuci corbu sve vreme! Tek posle mesanja (i sipanja jaja) odmah se skida sa ringle.
      Uz ovakvav zavrsetak corbe, ne treba zaprska sa brasnom (hladna ili vruca), niti pavlaka! Jaja daju punocu i gustinu corbi.

      ps: mislim da ovoj corbi fali malo mirodjije (ko voli njen miris), na kraju kuvanja (pre jaja)

      Избриши
  4. Da, da najbolja je i nikada kod kuće ne bude to to. Probaću ovu varijantu svakako!

    Pozz

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kažu da je i pasulj najbolji sa vojničkog kazana - ja sam ga jela (ne pitaj: učestvovala na Sletu 1988. - kasarna u Bubanj potoku) i neuporedivo mi je bolji u kućnoj varijanti, onaj mi se ništa nije dopao). Ko zna, kad probaš ovu, možda shvatiš da je bolja nego kafanska :-)

      Избриши
  5. Ja tako pravim juneću čorbu sa zeljem, samo na kraju ubacim zelje isečeno na froncle i obavezno pavlaka i limun (to ljudi sami sipaju u tanjir). U restoranima kuvaju na veliko pa je teško replicirati, jer treba ubaciti i šećerne kosti, a ak nemaš veliki (ogroman) lonac, to je teško. Svakako, ja sam čorbofil i supofil, tako da sve volim.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja sam sa zeljem pravila samo bezmesnu čorbu. Imam i šećerne koske, ali su juneće, pa od njih pravim bistru supu. Ova je baš sa teletinom. Svakako da je teško replicirati, ali je domaće - domaće, to se svi slažemo.

      Избриши
  6. Moja mama je uvek zacini jajetom i kiselom pavlakom i onda par kapi limuna svako sebi u tanjir...i stavi zelje na kraju, kao sto jelena kaze fronclasto, ili cak samo iskidano rukama. Ukus zavisi i od komada mesa...kod nas u kuci se redovno stavlja "komad mesa za supu" i OBAVEZNO ribic...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja juneće supe pravim od kostiju, grudi ili rozbratne (mada ovo poslednje izbegavam, jer Luka neće kuvano meso, pa mi se vuče i baca), a piletinu kada sređujem - obavezno odvajam pakete supa/čorba. Moja baka govori da je ribić najbolji za supe, a meni je on nekako za gulaš.

      Избриши
    2. Pametno dete...ko ce da jede kuvanu rozbratnu ??!! Ja to suvo meso iz supe neki put sameljem i pomesam sa malo namocenog i ocedjenog hleba, zacinim i pravim sitne cuftice koje uvaljam u brasno (malo) i proprzim i onda ih gurnem u sos od paradajza...ako su male onda time zacinim testo a ako su vece onda ih jedemo sa krompir pireom...jako su fine a reciklujes meso koje bi se inace povlacilo po frizideru.Ribic je naravno bozanstven za gulas ili za bilo kakvo spremanje takvog tipa...nezamenljiv je ! Ali za supu je isto tako car..a nikada nije suv ! Baka for president!

      Избриши
    3. E, super da si mi rekla za ovo recikliranje mesa, gre'ota bacati. Kada me ne mrzi, ja ga iseckam, zajedno sa šargarepom i peršunom iz supe, dodam još sastojaka i napravim nešto kao Rusku salatu. Ovo je daleko bolje - imam drugi ručak i za sutradan.
      Baka for president - slatko si me nasmejala, a uskoro će biti jedan njen recept :-)

      Избриши
  7. Znam takve čorbe i zaista su najbolje negdje u restoranu/ gostionici. Odličan je recept jer je teško pogoditi onaj okus (a mislim da se tamo polako kuha jako dugo + teleće kosti). Pinam.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Moguće je, ili je stvar u guštu - jesti van kuće, promeniti ambijent, u finom društvu...ima to sve svoje.

      Избриши
  8. ps tako bi volela da vidim tvoje fotke u vertikalnom formatu. Bile bi veće i nekako mi se čini da bi izgledale mnogo lepše, ili ja to samo tako volim.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala na sugestiji, nego ovako namestim za fotografisanje, a izbegnem da se vidi ostatak trpezarije, gde to radim. U svakom slučaju imam u planu nabavku objektiva koji će mi omogućavati da se fokusiram na ono ispred sebe, tako da će biti i portret formatat fotografija.

      Избриши
    2. Vidiš to je i meni problem, pa onda stavim onaj stočić za krevet da stoji po dužoj stranici a pozadi otvorim malo nogare i na njega nakačim platna i krpe i to bude pozadina. Improvizacija.

      Избриши
  9. Baš u draftu imam recept za teleću čorbu spreman da se objavi u ponedeljak ;)... ja sam doduše stavila i brašno i jaje sa pavlakom ;)
    Što se tiče kafanskih čorbi mislim da one nastaju na potpuno drugačiji način... tipa meso koje je ostalo od ovoga onoga i ostale stvarčice...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Moguće je da su ostaci mesa (Bože, nadam se da nisu neki otpaci). Nekako ja ipak imam najviše poverenja u ono što sama spremim ili neka od domaćica od poverenja.

      Избриши
  10. Interesantno kako neka jela ostanu 'zapecacena' u memoriji...Ovakva hrana posebno prija kada je vani hladno!

    ОдговориИзбриши
  11. Tanja je u pravu, ovakva čorba zaista najviše podseća na kafansku, probala sam je i divna je!!!

    ОдговориИзбриши
  12. Slazem se potpuno, ovo je vrloo fina corbica, secam se da je jednom prilikom tata trazio recept (i dobio:) od kuvara u restoranu, gde smo je probali na nekoj proslavi... volim da dodam i malo soka od limuna na kraju, ali to vec po ukusu.:))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja ne volim kisele čorbe, pa zbog toga ni ne stavljam u recept. Daj taj tatin recept :-)

      Избриши
  13. Ovo odavno hocu da prokomentarisem... mnoooogo volim tu corbu i super sto si je stavila na blog. Evo, nepca mi se prisecaju tih kafanskih corbi. Pazi kad cu da je napravim ovih dana.
    Da ne zaboravim da ti kazem da mi se mnogo dopada novo zaglavlje.
    Secam se teleca corbe za poneti u restoranu Trandafilovic - spakovana u neke tegle, tada nisu bili u fazonu take out-a.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kada dođeš u Beograd, javi se, pa da zajedno idemo u Sinđelić. Meni je tamo najbolja Teleća čorba i da me nije bilo sramota od onog Nemca koga smo nedavno vodili na ručak - uzela bih dve čorbe, onaj njihov hleb i ništa više - savršena je!

      Избриши
  14. Анониман01. јул 2013. 09.10

    sto bi rekao momo kapor ,prepricacu ne pamtim red reci vec sustinu,kafansko je uvek sladje jer prodje kroz suber.ozbiljno razmisljam da napravim jedan izmedju moje kuhinje i trpezarije.moja baka bi u sali dodala da pod obavezno izadjem zategnuta kao konobarica plus osmeh naravno i serviraj sta god hoces NEMA DA OMANE.salu na stranu recept je isprobano dobar,samo sto ja kuvam dva litra corbe a, u kafanama deset ili vise,moratu tu bit razlike.

    ОдговориИзбриши
  15. Možda je pase tema, ali ova čorbica nikako nije! Upravo mi se krčka na rerni i jedva čekam da je probam :))) dodacu ja ipak i jaje, jer uvek dodam čorbicama, ne može da pokvari! Hvala ti za recept <3

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. E da, opet ja - često ubacujem onu gotovu mešavinu za rusku salatu - šta ću kad sam ''ekspres'' domaćica :/

      Избриши